Koku Bileşenleri
ACI BADEM YAĞI
Bu esans yağı acı badem ağacından elde edilir. Acı badem yağı parfümeride ender olarak kullanılır ama ilaçlarda daha sık görülür.
AÇELYA
Pek çok bahçecilik meraklısının aşina olduğu coşkulu renklere sahip açelya, koku özelliği yönünden pek fazla tanınmaz. Bununla beraber, kokulu açelyalar vardır ama çok enderdirler ve kokularını pek vermezler. Parfümlerde kullanılmak için açelya kokusu sentetik olarak üretilir.
AHUDUDU
Bu lezzetli kırmızı yemişler çalılar üzerinde yetişir ama parfümlerde kullanılan esansı sentetik olarak üretilir. Estee (Estee Lauder), ahududuyu üst nota olarak kullanır.
AMBER
Amber, ispermeçet balinasının bağırsaklarında şekillendiği düşünülen ama tropikal bölgelerde kıyılarda yüzerken bulunan bir maddedir. Parfümcüler tarafından sıklıkla gri amber kelimesinin bir kısaltması olarak kullanılır. Amber kelimesi, ladenden elde edilen koyu yağlı reçinesini tarif etmek ve Oriental koku ailesindeki çarpıcı , sıcak ve toz halindeki parfümleri belirtmek içinde kullanılır.
ANANAS
Bu tropikal meyvenin yağı özsuyundan damıtılır. Parfümcüler ananas yağını kullanırlar veya bu kokuyu sentetik olarak üretirler.
ANASON
Esans yağı, havucun akrabası olan bu bitkinin tohumlarından damıtılır. Anason genellikle üst nota olarak kullanılır. Yves St.Laurent’in Champagne’ inde belirgindir ve L’Eau de Minuit (Lolita Lempicka)’ de bir üst nota olarak kullanılmıştır.
ANJELİKA
Bu esans yağı Avrasya’lı anjelika bitkisinin kök ve meyvesinden damıtılır. Anjelika esansı, benzoin benzeri bir kokuya sahiptir. Özellikle Chypre koku ailesinin harmanlarında sabitleyici olarak kullanılır.
ARDIÇ:
Selvi ailesinin bir üyesi olan bu ağaç, tatlı bir bal ve çam kokusuna sahiptir. Parfümeri için yağı buhar damıtımı yolu ile elde edilir. Ardıç, odunsu bir nota ilave etmek amacı ile erkek kokularında kullanılır.
BAL
Çiçek nektarlarından arılar tarafından üretilen bu tanıdık madde günümüz parfümerisin de sentetiği ile yer değiştirir. Balın kokusu oldukça kalıcıdır ve bir zamanlar Arap parfümlerinde kullanılmıştır. “Thierry Mugler” markasının “Angel” kokusunda üst nota ve “Estee Lauder” markasının “White Linen” kokusunda baz nota olarak kullanılır.
BERGAMOT
Bu canlandırıcı limon kokulu yağ tamamen İtalya’da yetişen yenilmeyen bir meyveden elde edilir. Kolonyalar için gerekli olan ve ince bir sabitleyici olan bergamot, kadınların parfümlerinde % 34 ve erkek parfümlerinde ise % 50 ‘sinde üst nota olarak bulunur. Bergamot yağı en eski parfüm bileşenlerinden biridir.
BİBERİYE
Bu bitki Akdeniz kıyılarında yaşamaya çalışır. Latince isminin kelime anlamı (Rosemary) ”denizin çiyi’ dir. Kafur ve lavanta benzeri kokusu yaprak ve çiçeklerden damıtılır. Biberiye yağı, ilk yaratılan parfümlerden biri olan Macar Suyu’nun ana bileşenlerinden biridir.
BUĞDAY ÖZÜ YAĞI
Bu harika taşıyıcı yağ, buğdayın özünden çıkarılır. Cildi besleyen E vitamini ile birlikte A ve D vitaminlerini de içerir. Buğday özü yağı özellikle olgun cilt ve cilt altı çatlaklarında kullanımı için çok iyidir. Kozmetik sektöründe mikrop öldürücü olarak kullanılır.
BULGARİSTAN GÜLÜ
Şam gülü (Rose Damascena) Bulgaristan’ ın Güller Vadisi ve ülkemizde yetiştirilir. Şam gülü Avrupa’ya Haçlı savaşçıları tarafından tanıtılmıştır. Bulgar Gülü dünya üzerinde en güzel gül kokusu olarak kabul edilir. 450 gram yağ elde etmek için 1.800 güle ihtiyaç duyulur. Gül yağı kadın kokularının % 82’sinde ve bütün erkek kokularının % 12’sinde kullanılır. Aralarında mürsafi, karanfil, meyveli ve misk kokulu çeşitleri dahil yaklaşık 20 değişik gül kokusu vardır. Bulgaristan gülünün çok pahalı olması nedeniyle, ev kokuları içinde bu koku sentetik olarak üretilir.
DEFNE YAPRAĞI YAĞI
Bu canlı sert ve baharatlı yağ Avrupa defnesinin yapraklarından damıtılır. Defne yaprağı yağı genellikle erkeksi kokularda dip nota olarak kullanılır.
ELMA
Günümüzde elma kokusu sentetik veya özsularının damıtılması ile elde edilir. Elma Arabistan’da ilk geliştirilen parfümlerde yaygın bir kokuydu.
FESLEĞEN
Bahçe ile ilgilenenlerin çoğunun bildiği gibi fesleğenin çok çeşidi vardır. Parfümeri için yetiştirilen en yaygın türler karanfil kokulu Ocimum Sanctum ve mis kokulu Ocimum Basilicum’u içerir. Bu keskin ve baharatlı esans yağı esas olarak bir parfümde orta nota olarak kullanılır ve muhabbet çiçeği kokusunu andırır.
FREZYA
Süsen ailesinin bu tatlı kokulu üyeleri Afrika’da yetişir. Frezyanın hoş kokusu hiçbir zaman başarı ile çıkartılamamıştır, bu yüzden parfümler için sentetik olarak üretilir. Temel veya orta nota olarak kullanılır.
FULYA
Nergisin bu türleri esans yağları için 18.yüzyıldan beri Fransa’nın güneyinde yetiştirilmektedir. Fulya, parfümcülerin nergis ailesinden ilk tercih ettikleridir çünkü en kokulu olan budur. Fulya, Liz Claiborne parfümünde ve Guerlain ‘in Vol de Nuit’ inde orta notadır.
GARDENYA
Bu gösterişli beyaz çiçekler Avrupa’nın tropikal bölgelerinde bulunur. Gardenya özünün zengin ve yumuşak kokusu oldukça pahalıdır.Annick Goutal ‘ın Gardenia Passion ‘ı saf gardenya kokusudur ayrıca Nina Ricci ‘ nin Premier Jour adlı parfümünün orta notasında ve Gucci Rush‘ın üst notasında gardenya kullanılmıştır.
GLİSERİN
Sabun hazırlamak için yağlar küllü su ile karıştırıldığında gliserin (veya glikol) yan ürün olarak ortaya çıkar. Gliserin harika bir cilt nemlendiricisidir ve koku işinde raf ömrünü uzatmakta faydalıdır.
GREYFURT
Esans yağı bu tanıdık meyvenin kabuğunun buhar damıtımı ile elde edilir. Greyfurtun Fransızca’sı ”pamplemousse”tur ve bir harmana mayhoşluk ilave etmek için daima üst nota olarak kullanılır. Tommy Hilfiger‘in Tommy’si gibi Donna Karan’ın Tuscany per Donna‘sı ve Chanel’in Coco Mademoiselle‘de bu meyvenin üst notasına sahiptir.
GÜL AĞACI
Gül ağacı esans yağı balzamik, hafif gül kokulu notalara sahiptir ve buhar damıtımı yolu ile elde edilir. Genellikle leylak ve zambak parfümlerinde kullanılır. Desire (Dunhill) ve Wish (Chopard in üst notasında da gül ağacını görebiliriz.
GÜLSUYU
Gülsuyunda Şam gülü ve katmerli gül suları kullanılır. Günümüzde ticari parfümeride kullanılmayan bu sevimli tatlı su dokuzuncu yüzyılda Araplar tarafından keşfedilmiştir ve İspanya yolu ile onuncu yüzyılda Avrupa’ya tanıtılmıştır. Her cilt tipi için harika bir tonik ve gliserin ile karıştırıldığında mükemmel bir el losyonu olarak genelde ev kokuları işinde bir bileşen olarak kullanılır.
HANIMELİ
Bu tropikal çalı, çiçeklerinin yaşayabilmesi için gündüz sıcağının çok buharlaşmaya neden olması yüzünden geceleri açar. Tatlı canlı yasemin benzeri aroması ile bu koku orta notalar olarak ortaya çıkarlar. Byblos ‘un hoş bir hanımeli kokusu vardır.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Bu beyaz yarı katı yağ Hindistan cevizinin etli kısmından elde edilir. Hindistan cevizi iyi köpürür ve bir nemlendirici olarak veya diğer yağlar ile harmanlamak için faydalıdır. Oda sıcaklığında sıvı haldedir. Cacharel’ in erkek parfümü Pour Homme modelinde orta notasında rastlayabiliriz.
HİNT YASEMİNİ
Amerika’nın tropikal bölgelerinde yetişen bu küçük çiçekli ağaç 16.yüzyıldan sonra İtalyan asilzadesi Muzio Frangipane tarafından adlandırılmıştır. Bir zamanlar deri eldivenler bu yasemin benzeri bu koku ile kokulandırılırdı ve ”Frangipani” eldivenler diye bilinirlerdi. Bu koku Margaretha Ley‘in parfümü Escada‘nın ana notasıdır.
ITIRŞAHİ
Bu çiçek açan asmanın esans yağı, katı yağda eriterek elde edilir ve sümbül, portakal tomurcuğu, vanilya ve bir miktar gül kokusuna sahiptir. Eski moda ıtırşahiler unutulmaz bir kokuya sahiptirler. Antonia Bellanca‘nın Floret‘i bir buket ıtırşahi için mükemmel bir örnektir.
JOJOBA YAĞI
Jojoba yağı, daima yeşil kalan bir çöl bitkisinin çekirdeklerinin preslenmesi ile elde edilen altın rengi, sıvı halde bir mumdur. Jojoba yağındaki E vitamini ve mineraller cildi yumuşatır, ipeksi bir his verir. Jojoba yağı koku işinde taşıyıcı bir yağ olarak kullanılır. Tek başına iltihaplı deri veya beslenmeye ihtiyacı olan olgun deri için iyidir.Parfüm için mükemmel taşıyıcı bir yağdır ve asla küflenmez.
KABE SAMANI
Bu esans yağı Hindistan’da yetişen bitkinin kök gövdesinden damıtılır. Kabe samanı toprağımsı, odunsu bir aromaya sahiptir ve bilinen en saf sabitleyicilerden biridir. Estee Lauder‘in Knowing‘i bir chypre parfümü olmasına rağmen Kabe samanı baz nota olarak kullanılır. Aslında pek çok chypre parfümü kabe samanını kullanır. Yasemin ve sandal ağacını tamamlar.
KADİFE ÇİÇEĞİ
Tagetes sınıfının gösterişli kırmızı, turuncu ve kestane rengi çiçekleri elma benzeri üst tonlara sahip meyvemsi kokulu bir yağ üretirler. Kadife çiçeği, Boucheron ve Realm (Erox)’da ana nota olarak bulunur.
KAKULE
Bu baharatlı esans yağı, zencefil ailesine ait, Doğu Hindistan’a özgü bir bitkinin tohumlarından elde edilir. Kullanımı eski Mısır’a kadar uzanır ve genellikle çiçek ve turunçgil parfümlerinde kullanılır. Kakuleli parfümlere örnekler, orta nota olarak kullanıldığı Lauder’in Aramis for Men‘i ve üst nota olarak kullanıldığı Rochas‘ın Byzance‘dır.
KARABİBER
Esans yağı damıtılmadan önce kara biber taneleri kurutulur. Karabiberin ateşli ve baharatlı notaları sandal ağacı ile iyi harman olurlar. Guerlain ‘in erkekler için olan Heritage kolonyası baharatlı bir ana notaya sahiptir.
KARANFİL
Bu çok tanınmış çiçek Fransa’nın güneyinde yetiştirilir. Karanfilin baharatlı, karanfil (baharat) benzeri kokusu bir koku harmanına sıcak ve duygusal notalar katar. Beyaz karanfiller, kokuları en kuvvetli olduğu için tercih edilirler. Karanfil kokulu parfümlerin en belirgini L’Air du Temps (Ricci)’dir.
KARANFİL YAĞI
Bu esans yağı karanfil ağacının kurutulmuş tomurcuklarından damıtılır. Karanfil tomurcuğu yağı çiçek ve baharatlı kokuların her ikisine de tatlı bir baharatlı nota katar. Chanel‘ın Coco‘sunda üst nota olarak kullanılır.
KAVUN
Parfümlerde kullanmak için karpuz, şamama kavunu, kantalop kavununun kokuları ya buhar damıtımı ya da sentetik üretim yolu ile sağlanır.
KAYISI
Kayısı kokusu hiçbir zaman başarı ile meyvenin kendisinden elde edilememiştir. Modern parfüm için kayısı kokusu sentetik olarak üretilir ve sıklıkla meyveli notaları yaratmakta kullanılır. Lancome Tresor parfümünde üst nota olarak görülür.
KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI
Kayısı meyvesinin kokusu meyveden başarılı bir şekilde elde edilmezken, çekirdeklerinden elde edilen altın sarısı renkli sıvı yağ kayısının sevimli kokusunu taşır. Çekirdek yağı, parfümeride kullanmaya yetecek kadar kuvvetli bir koku malzemesi olmamakla birlikte, koku üreticiliği işinde taşıyıcı yağ olarak mükemmel bir tercihtir.Kayısı çekirdeği yağı, masaj bunu yanısıra kuru ve hassas cilt tipleri için de iyi bir baz yağıdır.
KEKİK
Yağ bu bitkinin yapraklarından damıtılır. Parfümeri limon kekiği ve baharatlı bir türü de dahil pek çok kekik türünü kullanır. Bu şifalı bitki esans yağı parfümeride, bir bitkisel yeşillik notası yaratmak için lavanta yağı ile çok iyi karışır.
KUNDUZ YAĞI
Kunduzların doğal bir salgıdır ve meşin ya da chypre notalarını yaratmak için kullanılır. Günümüzde bu sabitleyicinin sadece sentetik biçimleri kullanılır. Kunduz yağı Givenchy Ysatis gibi parfümlerde baz nota olarak kullanılır.
LADEN REÇİNESİ
Bu sakızımsı, tatlı, bal kokulu yağımsı reçine ladenden elde edilir. Laden reçinesi,ispermeçet gri amberine oldukça benzeyen, değerli bir sabitleyicidir. Onun ana bileşeni amberin ve sentetik amberlerin üretilmesinde kullanılır.
LAVANTA
Bu aromatik bitkinin eflatun çiçekleri ve yaprakları parfümler ve lavanta torbaları için asırlar boyunca kullanılmıştır. Lavanta çiçeklerinin beş bin tonu tek başına Fransa’nın güneyinden elde edilir. Lavanta yağı buhar damıtımı işlemi ile elde edilir. J.P.Gaultier markasının Le Male kokusu gibi erkek kokularının yaygın bir bileşenidir.
LİMON YAĞI
Bu esansın yağı limon kabuklarının sıkılması ile elde edilir. Limon yağı üst notalarda kullanılır ve tazeleyici keskin bir koku katar.
MANDALİNA
Bu yağ meyvenin kabuklarının sıkılması ile elde edilir. Hugo Boss Elements erkek parfümü ise mandalinayı üst notasında kullanmıştır.
MANOLYA
Yaprak dökmeyen bu ağacın çiçekleri ilkbaharda açar. Manolya çiçekleri parfüm için gerekli yağı sağlamadığından onların kuvvetli kokusu gül, yasemin, portakal çiçeği ve ylang-ylang yağlarının bir harmanı ile elde edilir. Lalique parfümü bir manolya ana notasına sahiptir.
MENEKŞE
Bu yüksek oranda kokulu esans yağı Parma ve Victoria menekşelerinin çiçeklerinden yağda eritme yöntemi ile elde edilir. Kraliçe Victoria zamanının gözde bir kokusuydu. Menekşe yaprağından elde edilen ikinci bir koku parfümlere toprağımsı, bitkisel bir nota ilave katar. Menekşe özü çok pahalı olduğundan, bu koku çoğunlukla doğal menekşe özütü ilavesi ile iyonon bir baz temelinde sentetik olarak hazırlanır.
MEŞE YOSUNU
Meşe yosunu aslında meşe ağaçları üzerinde yaşayan pek çok değişik yosunun reçinesidir. Bu koku genellikle Chypre ve Fougere koku ailesine ait parfümlerde kullanılır. Kullanıldığı parfüme topraksı ve odunsu notaları katan mükemmel bir sabitleyicidir ve bütün erkek ve kadın kokularının üçte birinin an bileşenidir.
MİMOZA
Bu sıcağı seven ağacın küçük sarı çiçekleri hoş, mumlu alt tonları ile çok kokuludurlar. Bu çiçek özü, çiçeklerden uçucu çözücüler yardımı ile çıkartılır. Ralph Lauren-Lauren, Chanel- Coco ve Lancome Poeme mimoza içerirler.
MİNE ÇİÇEĞİ
Esans yağı limon mine çiçeğinin yapraklarından damıtılır. Bu taze, temiz limon kokusu sabunlarda ve bazen parfümeride özellikle turunçgil formüllerinde kullanılır.
MİSK
Bu nüfus edici aromatik madde erkek misk geyiğinin karnındaki bir keseden elde edilir ve parfümeride kullanılan en etkili yağlardan biridir. Kıt ve pahalı oluşu nedeni ile sentetik olarak üretilir. Misk mükemmel ve yaygın olarak kullanılan bir sabitleyicidir.
MİSKET LİMONU YAĞI
Batı Hint Adaları misket limonu ağaçları kabuklarının sıkma veya distilasyon yolu ile yağ elde edilmesini sağlayan meyveleri verirler. Misket limonu yağı gözde bir üst notadır ve Eau de Rochas‘ın üst notasında misket limonu yağına rastlarız.
MUM AĞACI
İlk Avrupalı yerleşimciler New England’da Cape Cod Körfezi boyunca yetişen kokulu yaprak dökmeyen Mycica Cerifera ‘yı keşfettiler ama o aslında Bahamalar, Bermuda ve Batı Hint Adalarında yetişir. Kaynatıldığında yemişler ve yapraklardan mum yapımında kullanılan bir yağ elde edilir. Günümüzde parfümeride sentetik olarak mum ağacı kullanılır.
NERGİS
Bu çiçeklerin yağı, uçucu çözücüler veya katı yağda emdirme yolu ile çıkartılır. Sarı ve beyaz çiçekler pahalı ve parfümcüler tarafından çok değer verilen çarpıcı bir koku yayarlar. Nergis en sık alt nota olarak kullanılır.
PAÇULİ
Bu esans yağı Hindistan’a özgü çalımsı bir naneden buhar distilasyonu yolu ile elde edilir. Paçuli güçlü sabitleyici işlevleri yerine getirir. Onun ağır topraksı kokusu kadın kokularının üçte biri ve erkek kokularının yarısının bir baz notasını oluşturur.
PORTAKAL ÇİÇEĞİ YAĞI
Bu soluk sarı esans yağı, portakal çiçeklerinde buhar distilasyonu yolu ile elde edilir. 900 gr. portakal çiçeği yağı elde etmek için bir ton çiçeğe gereksinim vardır. Portakal çiçeği yağı üst ve ort notalarda da kullanılır.
REÇİNE
Ağaçlardan özellikle çam ve diğer yaprak dökmeyenlerden elde edilen sakızlara parfümeride reçine adı verilir. Reçineler genellikle sabitleyiciler olarak kullanılmaktadır.
SANDAL AĞACI
En iyi sandal ağacı Mysore, Hindistan’da yetişenlerden elde edilir ve coşkulu odunsu bir aromaya sahiptir. Sandal ağacı mükemmel sabitleyicidir. Kadın kokularının yarısında ve erkek kokularının üçte birinde bir baz nota olarak kullanılmaktadır.
SARDUNYA
Pek çok değişik kokulu sardunya bulunmasına rağmen parfümeride en sık kullanılan gül sardunya ve palma gülü sardunyasıdır. Fakat nane, limon, küçük Hindistan cevizi , elma, kayısı, zencefil ve ananas gibi diğerleri de parfümcülerin renk paletinde yerlerini alırlar. İyi kururlar ve parfüm işinde yaygın olarak kullanılırlar. Kokulu sardunyaların esans yağları, bitkiden buhar destilasyonu yolu ile elde edilirler ve Casmir (Chopard)‘de orta nota olarak görülür.
SİKLAMEN
Çuha çiçeğinin yakın kuzeni olan bu çiçek Alplere özgüdür. Siklamen Laura Ashley no.1′de bir baz nota olarak kullanılır. Cheap & Chic (Moschino)’da siklameni orta notasında kullanmıştır.
SÜMBÜLTEBER
Sümbülteber, zambak ailesinin bir üyesidir ve zengin duygusal bir notaya sahiptir. Birkaç çiçek bütün bir odayı kokutur. Sümbülteber en pahalı kokulardan biridir ve katı yağ emdirmesi yöntemi ile elde edilir.Gardenya, nergis, sümbül ve fulya sümbülteber ilavesi ile çoğaltılırlar.
ŞEBBOY
Gece açan bu pembe ve eflatun çiçekler tatlı ve nüfus edici bir yağ üretirler. Bu çiçek parfümeride bir orta nota olarak kullanılır.
ŞEFTALİ
Şeftali esansı bu meyvenin özsuyundan damıtılabilir, fakat parfümcüler genellikle daha kuvvetli olduğunda sentetik şeftali bileşenini kullanırlar. Mitsouko (Guerlain) parfümü yumuşak ve tatlı bir üst nota olarak şeftaliyi kullanan ilk parfümdü.Sun-flowers (Arden) ve Angel (Thierry Mugler) parfümlerinin notalarında da şeftaliyi görebiliriz.
TARÇIN
Bu tanıdık pasta baharatı Seylan’da yetişen bir ağaç veya çalının kurutulmuş kabuk, filiz ve tomurcuklarından elde edilir. Pek çok baharatlı koku bileşenleri gibi, tarçın da üst , orta ve baz nota olarak kullanılabilir.
TATLI BADEM YAĞI
Bu renksizden açık sarıya, kokusuz taşıyıcı yağ, tatlı badem tohumlarının ezilmesi ile elde edilir. Tatlı badem yağı her cilt tipi için faydalıdır ve mükemmel nüfus edici özelliklere sahiptir.Banyo ve masaj için kullanılacak koku birleşimleri için mükemmel bir taşıyıcı yağdır.
TONKA FASÜLYESİ
Amerikan tonka fasülyeleri, bazen vanilya yerine kullanılan bir yağ verirler. Tonka yeni biçilmiş ot kokusunu da verir çünkü kumarin içerir. Bir baz nota olarak kullanılır ve bütün kokuya vanilya benzeri bir sabitleyici katmak için doğranıp potporilere ilave edilebilir.
TÜRK KIRMIZISI YAĞI
Bu yağ Hint yağı yemişlerinden elde edilir. Günümüzde Türk kırmızısı yağı bazı işlemlerle sülfonatlı hale getirilmektedir. Bu bileşen, kendisini ev kokuları işinde banyo ürünlerini hazırlamakta harika bir taşıyıcı özelliği kazandıran, su ile iyi karışan ve suda iyi dağılan tek yağdır.
VANİLYA
Bu tanıdık koku, Madagaskar’a özgü tırmanıcı bir orkidenin meyve ve tohumlarından elde edilir. Vanilya, pek çok tatlı çiçek suları veya amber bazlara zenginlik ve derinlik katar.
YASEMİN
Parfümeride kullanılan 900 gr. yağ özü elde etmek için, Asya yasemin çalısından 6000 kg. çiçek kullanmak gerekir. İlk çiçeklenmedeki tomurcuklar Temmuz ve Ağustos’ta toplanır ama Ekim’deki ikinci çiçeklenme çok daha fazla kokulu tomurcuklar sağlar. Yasemin şafaktan önce toplanmalıdır yoksa verdiği kokunun % 20’sini kaybeder. Yaseminin beyaz taç yapraklarından neredeyse bütün zarif parfümlerde kullanılan bir yağ üretilir. Yasemin esansı, toplandıktan sonra da koku üretmeye devam ettiklerinden katı yağda emdirme yolu ile elde edilir.
YENİBAHAR
Bu tanıdık besin baharatı karanfil (baharat), tarçın, biber ve ardıç yemişinin bir karışımıdır. Yenibahar pek çok erkek ve kadın kokusuna baharatsı bir nota katar.Spellbound (Lauder) ‘da bir üst nota olarak kullanılır.
YLANG-YLANG
İsminin anlamı ”çiçeklerin çiçeği” dir ve yağı Madagaskar ve Filipinlere özgü bir ağaçtan elde edilir. Bu çiçek yağı, zengin hafifçe balzamlı ve yasemin benzeridir. Oriental koku ailesine giren parfümlere bir güç katar. Menekşe ve yasemin ile çok iyi harman olurlar. Ylang-ylang koku işinde ve tek notalı kokularda kullanılmak için harikadır.
ZAMBAK
Bu esans yağı, beyaz zambak veya zambaktan elde edilir ve çok eski zamanlardan beri parfümeride kullanılır. Kalla zambağı dahil, pek çok zambak türü parfümeride kullanılır. Cabotine (Gres) parfümü, zambağı bir ana nota olarak kullanmıştır.
ZENCEFİL
Bu tanıdık baharatın esans yağı, zencefil bitkisinin kök gövdesinden damıtılır. Bu çoşkulu, keskin kokulu baharat yağı, Oriental ve modern harmanlara haz katar.